Kosten Van Een Camper
De kosten van het bezitten en rijden met een camper kan aardig oplopen. Er zijn heel wat uitgave posten die om de hoek komen kijken. En voordat je een camper koopt moet je daar zeker even aan denken.
Je hebt natuurlijk de eenmalige aanschafkosten. Zoals van de camper zelf, de inboedel van de camper, de stoelen, tafeltje en meer benodigdheden. Deze kosten kunnen heel erg variëren en hangen ook erg af van wat je wilt. Een splinternieuwe camper zo van de fabriek is duurder dan eentje van 25 jaar oud. En als je zelf gaat bouwen kan de prijs ook in de hand gehouden worden. Maar kosten zul je zeker hebben.
Veel van de onderstaande kosten heb je niet als je een camper gaat huren. Kijk op de pagina Huren camper of direct op World Wide Campers voor het huren van nieuwere campers via dit bedrijf.
Jaarlijkse terugkerende kosten
En daarbuiten heb je dus ook nog de steeds (jaarlijks) terugkerende kosten. Zoals daar zijn:
De verzekering van de camper. De verzekering is vaak lange tijd all-risk en na een aantal jaren wordt de verzekering all-risk tegen de taxatie van de camper (voor weer 3 of 5 jaar) op het moment van afsluiten. Zie ook de speciale pagina Verzekeringen
De motorrijtuigenbelasting. Deze komt ook elke 3 maanden terug. Als je de camper langere tijd niet gebruikt dan kun je de camper schorsen voor de motorrijtuigenbelasting wat wel weer aardig scheelt in de kosten. Zie hiervoor ook de pagina Schorsen camper
Let er trouwens op dat voor een camper het kwarttarief geldt. Dus je betaald maar een kwart van wat het normaal in dire maanden kost. Echter moet je zelf bij de belastingdienst aanvragen om hiervoor in aanmerking te komen. Als je de camper koopt en hij had al het kwarttarief dan zou het automatisch over moeten gaan op de nieuwe eigenaar, maar de ervaring leert dat dit niet altijd zo is. Let er dus op want een kwarttarief is wel 75% korting.
De APK en het onderhoud van de camper komt ook steeds weer. Sommige kunnen ook het onderhoud zelf doen maar meestal zal het werk uitbesteed moeten worden aan de garage.
De doorlopende reisverzekering en pechhulp. Deze zijn niet verplicht maar kunnen wel erg goed van pas komen als er een keer iets aan de hand is. Maar dat geldt voor veel verzekeringen. Je moet zelf kijken of je risico het geld waard vindt.
Pechhulp kun je voor de camper ook goed afsluiten bij de ANWB
Ook de stallingkosten zullen er vaak bijkomen. Niet iedereen heeft een eigen erf om de camper neer te zetten als deze niet gebruikt wordt. En zomaar op de openbare weg laten staan is in bijna alle gemeenten verboden als dit langer is dan 3 dagen. En is de zomer ben je misschien vaak weg maar veel camperaars laten de camper in de winter staan. Zie ook Winterstalling camper
Reiskosten
En als je op reis bent komen er ook nog kosten bij.
De brandstof die je tijdens de reis verbruikt. Ga je ver weg dan zal je ook veel brandstof verbruiken op de heen en terug reis.
De overnachtingkosten. Er zijn natuurlijk camperplaatsen en andere plaatsen waar je gratis kunt overnachten. Maar heel vaak zul je ook een (klein) bedrag moeten betalen om ergens te overnachten. Zie ook de pagina Overnachten en Betalen camperplaats
En zoek je bijvoorbeeld gratis camperplaatsen in Frankrijk dan zou je het boek Met de camper door Europa kunnen kopen.
Dan heb je misschien ook nog tol voor snelwegen en om overtochten te maken als je een groot water over moet. De tolwegen zijn wel te vermijden maar daarmee zal de reistijd wel langer worden. Alhoewel dat met een camper niet altijd vervelend is omdat je toch lekker op vakantie bent.
Maak in ieder geval veel gebruik van de camper. Hoe vaker je er mee op pad bent hoe goedkoper iedere overnachting in totaal wordt. De jaarlijkse kosten worden dan over meer nachten verdeeld en daar kan een vliegvakantie niet tegenop.