Oprijblokken
Als je op de camping of op de camperplek komt te staan dan wil je binnen lekker kunnen lopen en slapen. Daarvoor is het heel prettig als de camper waterpas staat. Anders heb je het gevoel om te vallen. Niet met de camper maar zelf als je opstaat in de camper.
Een klein beetje scheef is voor de meeste camperaars wel te doen maar wordt het wat meer dan wil je de camper wel graag wat rechter plaatsen. Daarvoor gebruik je dan oprijblokken. Ze worden ook wel genoemd, levellers, nivelleerblokken, een wig of keg. Maar hoe ze ook genoemd worden ze moeten de camper toch ongeveer waterpas krijgen.
Heb je toevallig een camper met een hydraulisch leveller systeem dan hoef je hier niet verder te kijken omdat daarmee het waterpas zetten eigenlijk vanzelf gaat, maar de meeste campers hebben zo'n (duur) systeem niet en die zullen een hulpmiddel moeten gebruiken. Welk typoe je ook kiest, bij de standaard uitrusting van een camper hoort een set oprijblokken.
Er is ook een video: camper waterpas zetten
Welke types
Er zijn verschillende types en voor je een keuze gaat maken moet je ook weten wat het gewicht van je camper is. Elke fabrikant geeft namelijk op hoe hoog de belasting mag zijn en ongeveer een kwart van het gewicht van je camper komt op een oprijblok te staan als je deze gaat gebruikenJe hebt als basis model een oprijblok dit trapsgewijs omhoog loopt. De maximale hoogte die bereikt kan worden is afhankelijk van het gebruikte blok.
Sommige blokken hebben echt verschillende niveaus. Bijvoorbeeld drie en dus kun je dan ook maar drie verschillende hoogtes gebruiken om het camperwiel op te zetten.
Bijvoorbeeld: Froli Camper leveller 3traps
Er zijn er ook die van 0 tot de maximale hoogte gewoon schuin omhoog lopen en dan kun je de camper dus op iedere hoogte stilzetten.
Bijvoorbeeld: Fiamma Levelsysteem Jumbo
Er zijn ook blokken die je kunt opbouwen uit verschillende delen. Daarmee kun je dan ook verschillende hoogtes instellen.
Bijvoorbeeld: Vidax Multifunctioneel Oprijblok Stapelbaar
En dan heb je nog de halfronde wig. Als je daar oprijdt dan draait de wig onder het wiel mee en kom je langzaam steeds iets hoger te staan met je wiel.
Bijvoorbeeld: Camper Ronde leveler Mini
Ook bestaan er luchtkussens om te levellen. Je rijdt dan het lege kussen op en dan pomp je het kussen op totdat de juiste hoogte is bereikt. Heel nauwkeurig in te stellen maar wel wat meer werk omdat je er lucht in moet pompen. Je hebt wel kans dat je het een beetje voelt als je in de camper loopt opmdat de luchtkussens iets bewegen door de gewichtsverplaatsing.
Bijvoorbeeld: Flat-jack bandenkussen
Met alle modellen is een camper goed waterpas te zetten alleen zal de ene wat makkelijker in gebruik zijn dan een andere. Maar dat is moeilijk aan te geven omdat iedereen iets anders belangrijk vindt.
Hoe werkt het
Als je op de plek staat dan merk je dus, met bijvoorbeeld een kleine waterpas , welke kant te laag staat en welke dus te hoog. Dat kan voor of achter zijn, maar natuurlijk ook links of rechts. Als de voorwielen omhoog moeten dan leg je de oprijblokken met de lage kant bij de voorwielen en als je dat gedaan hebt rij je voorzichtig omhoog totdat je waterpas staat. Klinkt heel simpel maar er is wel wat oefening voor nodig om niet over het oprijblok heen te rijden of tot de ontdekking te komen als je goed staat dat je daarna weer achteruit gaat omdat je de handrem niet snel genoeg erop hebt gezet.Het oprijden van een luchtkussen is wat dat betrefd dan weer een stuk makkelijker. Je hoeft niet omhoog te rijden dus iets naar voren en klaar voor het oppompen. Hiervoor kun je dan een simpele voetpomp gebruiken welke tot 7 bar druk kan opbouwen. Zo'n pomp is ook handig bij pech onderweg en om anderen vakantiespullen mee op te pompen.
Er is ook een app, genaamd Leveler, welke als waterpas kan fungeren. Zie hiervoor ook de pagina Camper apps