Camper Beginners Tips

Op veel plaatsen op het internet voor campers kom je beginnende camperaars tegen met vragen hoe ze moeten beginnen en waar ze op moeten letten. En omdat het steeds opnieuw gebeurt zijn op deze pagina veel beginnersdingen op een rij gezet. Een top 10 met adviezen om mee te beginnen zeg maar.
Het is een top 10 maar niet persee dat ze nu in een volgorde van belangrijkheid staan. Voor de een is iets belangrijk en voor een ander geld iets anders als belangiijker.

 



01 - Is een camper iets voor je?

Dat is wat je eerst moet weten. Is het op vakantie gaan met een camper wel iets voor je. Om dat te ontdekken moet je het eigenlijk eerst een keer proberen. Kun je van familie een camper lenen dan is dat geweldig maar veel mensen lenen hun camper niet uit. Een oplossing is dan om er eentje te huren voor een paar weken. Dan kun je het lekker uitproberen. Kijk op de pagina Huren camper voor meer informatie.

02 - Welk type camper ga ik voor?

Gelijk met het huren van een camper moet je eigenlijk al beslissen wat voor soort camper je voorkeur heeft. Een grote of een kleine. Hoe is de indeling en waar slaap ik. Vasten bedden of maak je elke avond opnieuw het bed op, Kijk op de pagina Soorten campers waar je allemaal uit kan kiezen.

03 - Ga je kopen? Let op het gewicht.

Een heikel punt als je de camper gaat kopen. Heb je rijbewijs C1 (of C) dan kun je tot 7500 kg kijken en heb je niet snel een probleem. Maar als je alleen rijbewijs B hebt dan mag je een camper rijden tot 3500 kg. Die campers zijn er genoeg maar er zijn er bij die zo groot zijn dat je eigenlijk altijd overbeladen op pad gaat. En dat is niet slim. De Toegestane Maximum Massa bepaald welk rijbewijs er nodig is dus deze moet op maximaal 3500 staan als je met rijbewijs B wilt vertrekken. Als dan de Massa Rijklaar 3200 kg is dan heb je dus maar 300 kg om te laden. Dat lijkt veel maar je eigen gewicht en dat van je medereizigers tellen ook mee evenals het water. En dan de rest nog. Met z'n tweeen zit je al zo op 150 kg dus dan is de helft al op.
Let op soms is de Massa Rijklaar bijvoorbeeld 2700 kg en dan denk je 800 kg laadvermogen te hebben. Maar die massa kan gewogen zijn voordat de extra's aan de camper gemonteerd werden. Dus je moet er nog bij optellen de luifel, het fietsenrek, de airco op het dak, de zonnepanelen, de extra accu, enzovoort.
Dus de belangrijkste tip is weeg de camper voor je hem koopt en kijk wat je nog kan laden.
Voor meer tips kijk eens op Mijn camper heeft overgewicht en lees hier over onder andere: Rijbewijs en maximale lading - Gevolgen van overbelading - Gevolgen voor de verzekering - Boetes voor overbelading in populair camperlanden.

04 - De verzekering

Heb je dan een camper dan moet deze natuurlijk ook verzekerd worden. En misschien wil je er ook wel pechhulp bij verzekeren en een reisverzekering. Dus kijk goed in het rond en bepaal natuurlijk of je de camper alleen WA wilt verzekeren of dat je voor all-risk gaat omdat een camper toch wel prijzig is. Ook voor oudere campers kan dat dus handig zijn. Voor meer info kijk op Verzekeringen



05 - Aankoop check

Ga je trouwens een tweedehands camper kopen dan zijn er ook een aantal punten waar je op zou kunnen letten. De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) heeft een complete checklist uitgebracht voor de aankoop van een tweedhands camper. En iedereen kan deze checklist gratis downloaden. Hier vind je de Checklist tweedehands camper en via de link website van de ANWB kun je meer over de ANWB verzekering vinden.
Let ook op Vochtschade

06 - De wegenbelasting

Of eigenlijk is het houderschapsbelasting. Deze id natuurlijk vrij hoog omdat de campers over het algemeen groot zijn en dus ook veel aan wegenbelasting kosten. Maar het grote voordeel is dat je een kwarttarief kan aanvragen. Je kan dan gewoon het hele jaar rijden met de camper maar je betaald maar een kwart en dat scheelt heel erg veel euro's. Je moet dit kwarttarief echter wel zelf aanvragen bij de belastingdienst. Kijk op de site van de belastingdienst bij Kampeerautotarief voor meer info.
En een tweede manier om geld te besparen is door de camper te schorsen wanneer je hem langer dan een maand niet gebruikt. Bijvoorbeeld in de winter als je niet weg gaat met de camper. Kijk ook op Schorsen camper voor meer informatie over deze manier van geld besparen.

07 - Stalling

Waar laat je de camper als je er niet mee rijdt? In veel gemeentes mag je de camper niet langer dan drie dagen op dezelfde plek in de straat parkeren dus daar steeds laten staan lukt niet. Heb je zelf veel ruimte op een oprit dan wil dat soms nog wel lukken maar zo niet dan moet je toch ook uitkijken naar een stalling waar je de camper kwijt kunt. Kijk hiervoor op de pagina Winterstalling camper

08 - Wat neem je allemaal mee?

Natuurlijk neem je ook spullen mee om onderweg te gebruiken. Zoals stoeltjes, een tafeltje, bestek en pannen en borden, waterslang, vloeistof voor toilet, slaapspullen, kleding, wasbenodigdheden zoals de tandenborstel, wat voorraad enzovoort.
Ook de dingen die standaard al in de camper zitten neem je mee en je moet wel controleren (de eerste keer zeker) of alles werkt zoals je verwacht. De stroomkabel hoe je hem aansluit en of alles binnen werkt. Water vullen in de watertank en loopt het niet meteen weg omdat het aftapkraantje nog open staat. Doet de waterpomp het? Is de gasfles vol genoeg en weet je deze verwisseld moet worden? Check het even. Doet de bolier en verwarming het. Werkt de luifel goed en hoe werken de poten? Hoe moet de wc geleegd worden?
Allemaal dingen die je een keer moet doen zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan.

09 - Tips voor het rijden

Als je wegrijdt met de camper dan begint de vakantie direct. Maar houd met een paar dingen rekening. Zorg dat je de maten van de camper kent. Als er een viaduct komt waar je met 2,9 meter onderdoor kunt wees er dan zeker van dat je camper geen 3 meter is. Je bent ook wat langer dan normaal en met bochten kan de achterkant wat verder uitwijken dan met een personenauto. Ook de remweg is langer dus let nog beter op het verkeer.
Ook handig is om eens te kijken op de pagina Camperborden
Bij wegrijden na het overnachten moet je zorgen dat alles van buiten weer binnen is. Alles opgeborgen in kastjes en de kastjes goed dicht. Koelkast op juiste stand zetten als dat niet automatisch gebeurd. Alle dakluiken en ramen dicht.

10 - Waar kun je overnachten?

Er zijn heel veel plaatsen waar je kunt overnachten. Je kunt staan op een camping, een camperplaats, op een parkeerplaats (sommige landen) of ergens in de natuur op een mooie plek.
Dat laatste is het lastigste omdat het op heel veel plaatsen niet toegestaan is. Je kunt het altijd proberen natuurlijk maar je zou weggestuurd kunnen worden of een bekeuring krijgen. Dit hangt ook erg af van het land waar je op dat moment bent. In de scandinavische landen is veel meer mogelijk dan bijvoorbeeld Nederland.
Ook overnachten op een parkeerplaats kan in heel veel landen. De luifel uitdraaien en met stoeltjes buiten gaan zitten is er dan vaak niet bij. Veel meer over deze mogelijkheden vind je op de paginas:
Camperplaats/Camping
Overnachten en
Voorzieningen

Ook handig is om een soms een Campergidsen aan te schaffen. Afhankelijk naar welk land je reist zijn er mooie handige gidsen te koop speciaal voor de camperaar.

 



 

Met de camper door Europa
Voor deze gloednieuwe editie van Met de camper door Europa zette Michelin maar liefst 75 routes in het 'oude continent' uit


Met de camper op pad
Ben je een beginner op campergebied? Dit boek is een goede voorbereiding en inspiratie voor de aankomende reis met de camper. Rijden en wonen in een camper is echt anders dan kamperen met de tent of caravan op campings.


Verschillende levellers
Bij Bol.com vind je levellers in vele verschillende soorten en maten, van onder andere de bekende merken Fiamma en Milenco.