Overnachten Met De Camper

Kun je overal zomaar overnachten met de camper? Hierover zijn vele discussies gaande en het antwoord is eigenlijk dat het bijna overal wel kan. Maar….
En in dat maar zit het hem dan en kan het toch weer niet overal omdat het bijvoorbeeld al in veel Nederlandse gemeentes verboden is om te slapen in de camper wanneer je gewoon langs de weg staat.
Voor het overnachten in de camper zijn er diverse mogelijkheden.
Vrij staan. Dus gewoon op een algemene parkeerplaats
Camperplaats. Een speciale plek ingericht om met de camper te overnachten.
Campings. Algemeen bekende plaatsen om te overnachten.
Hieronder zullen we de verschillende manieren wat meer omschrijven.

 Campings

Er zijn camperaars die absoluut niet op een camping willen staan. Maar er zijn er ook zeker net zoveel die er geen probleem mee hebben. Op een camping kun je ook gewoon voor 1 nacht een plaatsje nemen en de volgende dag weer verder gaan. Echter zullen de meeste een camping bezoeken voor wat meer dagen. Je hebt op een camping een mooie eigen plek met genoeg ruimte om de stoeltjes buiten te zetten Er is sanitair aanwezig en douchen is ook totaal geen probleem op een camping. Ook is er vaak de mogelijkheid om de was te doen en dit kan ook heel handig zijn als je langer onderweg bent.
En je kan de buurt natuurlijk ook verkennen vanaf de camping. Op de meegenomen fiets of wandelend.

Vrij staan

Met vrij staan wordt bedoelt dat je de camper 's avonds op bijvoorbeeld een parkeerplaats neerzet en daar gaat slapen. Er komen natuurlijk geen stoeltjes buiten en de omgeving heeft zo geen last van je. Je staat tenslotte alleen geparkeerd en toevallig slaap je ook in de camper. 's Morgens haal je een broodje bij de bakker en je rijdt weer verder naar een mooi plekje om de dag door te brengen.
Het is niet overal toegestaan. In de meeste Nederlandse gemeentes is het in de APV gezet dat het verboden is aan de openbare weg te overnachten in een camper. En ook bijvoorbeeld aan de Belgische kust doen ze erg moeilijk.
Het kan altijd dat je het toch probeert en vaak zal het ook geen probleem zijn. Sta er niet de hele dag, of zelfs dagen achter elkaar. Want dat is vervelend voor de omwonenden. Gebruik zo'n tijdelijke plek echt alleen om te overnachten.Camperplaatsen

Dit zijn plaatsen die speciaal ingericht zijn voor campers en waar je de nacht legaal kan doorbrengen. Er zijn echter heel erg veel verschillende camperplaatsen en daardoor is moeilijk te zeggen (uit te leggen) wat nu een camperplaats is. Zo heb je camperplaatsen die alleen maar een ruimte op een parkeerplaats zijn zonder verdere voorzieningen en er zijn camperplaatsen die gewoon erg op een camping lijken met alle voorzieningen inclusief grote plaatsen.
Daarmee komt ook het grote prijsverschil van de verschillende camperplaatsen naar voren. De één is gratis en voor een ander betaal je 15 euro (of meer) per nacht. Het is maar net wat je graag wilt voor welke camperplaats je kiest.
Een gratis camperplaats op een parkeerplaats is prima als je 's avonds aankomt en de andere ochtend weer verder trekt. Wil je een dagje blijven om een stadje te bezoeken dan is het ook prettig als je een paar uurtjes bij de camper kan zitten. En dat kan (en mag) niet op alle plaatsen.
Bekijk dus ook altijd van te voren welke voorzieningen er zijn en welke je wilt gebruiken.

Bekijk ook de video: Waar mag ik overnachten

  

Dus u wilt een camper?
Dus u wilt een camper? is het eerste camperhandboek in Nederland. Een must have voor iedereen die met de camper op pad wil. Het boek ontstond in de praktijk en biedt bruikbare tips en informatie aan mensen die een camper hebben of willen gaan kopen.


Met de camper door Europa
Voor deze gloednieuwe editie van Met de camper door Europa zette Michelin maar liefst 75 routes in het 'oude continent' uit


Met de camper op pad
Ben je een beginner op campergebied? Dit boek is een goede voorbereiding en inspiratie voor de aankomende reis met de camper. Rijden en wonen in een camper is echt anders dan kamperen met de tent of caravan op campings.