E-reader In De Camper

Veel mensen houden van lezen als ze op vakantie zijn. Dus ook als ze op vakantie zijn met de camper. Maar om nu heel veel boeken mee te nemen is ook weer zo iets. Het kost veel ruimte en het gewicht van al die boeken is ook nog eens behoorlijk. En veel campers hebben het toch al moeilijk met het vele gewicht. Elke kilo telt.
En dan is er dus de handige oplossing: de e-reader. Een elektronische boekenlezer.
Altijd je favorieten boeken bij je en er passen er zoveel op dat je nooit door al je boeken heen zult zijn. Op deze bladzijde wat tips over de verschillende e-readers en wat ze wel of niet kunnen.

 Het scherm

Veel mensen denken dat je ook op een tablet of zelfs de mobiele telefoon een boek kunnen lezen. En in principe is dat ook zeker mogelijk. Maar het scherm van een e-reader is iets heel anders dan het scherm van een tablet. Een tablet geeft licht maar een e-reader heeft een scherm met een inktechniek worden alleen zwarte pixels op een wit scherm aangezet en geeft het scherm geen licht en ziet het er dus uit als een stuk papier. Je kunt in het donker ook niet zonder licht lezen. Dan heb je gewoon een leeslampje nodig. (Of je moet een moderne hebben met ingebouwd leeslampje.) Ook in de zon heb je geen last van schitteringen en kun je prima en relaxed een boek lezen.
En bang voor veel baterijen of opladen hoef je ook niet te zijn. Het verbruik is superlaag en je kunt met een keer opladen weer zo een maand vooruit ook al lees je elke dag.

Het lezen

Ook heel handig is dat je de lettertypes ook groter kunt maken als je het te klein vindt. Dat lukt je met een papieren boek niet. Ook door hoofdstukken bladeren gaat heel makkelijk met een druk op de knop. Vaak kun je zelfs opmerkingen in de kantlijn plaatsen en eventueel van moeilijke woorden de betekenis opzoeken.

Verschillende formaten van e-boeken

Er zijn verschillende e-boeken en soms is dat wat lastig. Zo heeft Amazon de Kindle-e-reader met het AZW-formaat. En dat formaat kun je ook bijna alleen bij Amazon kopen. Dat is erg lastig om niet te zeggen onhandig.
Een meer gebruikt formaat is het epub-formaat. Die kun je dus op een Kindle niet lezen maar wel op de meeste andere e-readers. Er zijn natuurlijk ook wel programma's die formaten weer kunnen omzetten in een ander maar dat is toch elke weer een hoop werk wat je kan voorkomen door voor een veel gebruikt systeem te kiezen.
Let er dus op welk formaat e-boeken je kunt lezen op de e-reader die je koopt.

Een heel goed merk waarop je de meest gangbare formaten kunt lezen is een Kobo. Daar zijn er dan weer verschillende van te koop met ieder zijn eigen mogelijkheden. Je moet er gewoon even een paar vergelijken en kijken wat de duurdere voor extra mogelijkheden hebben en dan kiezen voor wat je ook zoekt in een e-reader voor in de camper.
Kijk naar de vele modelen op e-reader bij bol.com en meestal staat er wel een toplijst op die pagina. Altijd handig.Gratis e-books

Nog een leuke tip.
Op bol.com kun je geheel legaal gratis e-books downloaden. Het zijn natuurlijk niet de nieuwste maar toch leuk om eens te kijken of er iets leuks voor je bij zit.
Dan kun je eens iets anders lezen in de camper dan wat je gewend bent.
Natuurlijk kun je hier ook de meest moderne e-boeken kopen. Bekijk bijvoorbeeld de diverse e-boeken op bol.com.

Toch tablet?

Lees je niet zo vaak en heb je al een tablet en wil je daar op e-boeken lezen? Dan zijn er verschillende app's die je kunt gebruiken. Op alfabetische volgorde zijn dat bijvoorbeeld:

Aldiko - Voor epubs en pdf verkrijgbaar op android

Fbreader - Een simpele e-reader verkrijgbaar via android

Ibooks - Je kunt via de Apple app ook boeken kopen. Verkrijgbaar in de app store.

Kobo - Met toegand tot vele gratis e-boeken verkrijgbaar op IOS, android, windows en blackberry