Zonnepanelen Op De Camper

Voor de elektriciteit voorziening in de camper heb je normaal gesproken een (huishoud)accu staan. Deze zorgt er voor dat de waterpomp werkt, de boiler(verwarming) aan kan slaan en dat je 's avonds een lampje aan kan doen. En dan nog het opladen van telefoons en andere apparaten en eventueel tv kijken.
Hoe meer je wilt doen met elektriciteit hoe meer verbruik je dus hebt. De accu kan aardig wat hebben maar op een gegeven moment is het op.
Het opladen van de accu gebeurt normaal als je aan het rijden bent of aangesloten bent op 230 volt op bijvoorbeeld een camping. Maar stel nu dat je een paar dagen stil staat op een mooi plekje en je toch alles wilt blijven doen.
Dan is het misschien handig om na te denken over een zonnepaneel.

 Zonnepaneel monteren

Wil je een zonnepaneel op de camper kun je dat zelf doen als je handig bent of laten doen. Ten eerste moet je weten of er plek is voor het paneel op het dak. Er zitten meestal al dakluiken en een zonnepaneel is best flink groot. Maar meestal is er nog wel een plekje te vinden.
Minimaal zal je zonnepaneel zo'n 100 Wp zijn om voldoende elektriciteit op een dag te kunnen opwekken. Er vanuit gaande dat de accu zo'n 105 Ah is.
Je hebt voor het instaleren ook materialen nodig, kabel en een laadregelaar. Gelukkig kun je voor de camper complete pakketten kopen zodat je bijna alles gelijktijdig aan kunt schaffen.
Kijk bijvoorbeeld bij bol.com voor een complete set voor camper
Wil je de zonnepanelen zelf op de camper zetten dan moet je zeker even de video zonnepanelen zelf op de camper monteren even bekijken.Goedkoper

Op Aliexpress kun je ook alles vinden voor de zonnepanelen op het dak van de camper. Het is een stuk goedkoper maar een nadeel is toch wel de lange levertijd en je weet nooit precies wat er geleverd gaat worden.
Een link naar goedkopere zonnepanelen om eens te kijken wat het verschil is. Als je handig bent op die website en je weet wat je wilt kun je het zeker proberen en veel geld uitsparen.

Voordelen

Er zijn al wat voordelen genoemd maar hieronder vind je vele voordelen van zonnepanelen op een camper op een rij.
Zekerheid en vrijheid krijg je er zeker voor. Vooral omdat je bijna altijd met een volle accu zit kun je alles blijven gebruiken in de camper ook sta je langere tijd stil op een plek.
Het is een duurzame investering omdat je heel lang gebruik kunt maken van de zonnepanelen. Ook bespaar je geld uit doordat je op bijvoorbeeld een camperplaats geen geld in de betaalautomaat hoeft te doen voor stroom.
De panelen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Heel soms moet je ze op het dak een keer schoonmaken maar dat is dan ook alles.
Een zonnepaneel levert niet altijd hetzelfde op. De hoeveelheid zon, de duur van de zon en de hoek waarmee de zonnepanelen geraakt worden maken allemaal iets uit voor de opbrengst. Maar over het algemeen krijg je zeker zomers genoeg energie om altijd genoeg elektriciteit te hebben. Alleen in de winter kan het nog wel eens wat minder zijn.

Nog meer

Ook op de website van acculaders kun je een verhaal over zonnepanelen vinden en ook hebben ze daar heel veel verschillende zonnepanelen. Daar begint het al vanaf 30 Wp maar dat is wel klein voor de accu van een camper.