Winterstalling Camper Tips

Wanneer je de camper in de winter niet gebruikt dan is het handig als hij in de winterstalling geplaatst wordt. Dan moet je met een paar dingen rekening houden omdat hij toch gauw een paar maanden in rust staat.

Ten eerste moet de camper ontdaan worden van al het water in de tanks. De vuilwatertank, de schoonwatertank, eventueel de tank van de wc als deze apart is en natuurlijk de leidingen. In de winter kan het in de stalling ook wel onder nul komen en een bevroren leiding kan zorgen dat er basten komen en dan heb je in het voorjaar een lekkage.
Laat de tanks dus goed leeglopen en zet daarna de kranen open. Blaas deze goed door zodat (bijna) al het water uit de leidingen is verdwenen. Dit doorblazen kan goed met een oud stuk fietsband met ventiel. Aan een kant dichtgeknoopt en de andere kant over de kraan schuiven. Dan de fietspomp erop en even blazen. Zodra het water eruit is merk je dat er geen druk meer is bij het pompen.
Vergeet trouwens ook niet om de boiler leeg te laten lopen. Deze kunnen ook erg slecht tegen vorst als er water in zit. De automatische vorstbeveiling zal natuurlijk wel werken maar beter het zekere voor het onzekere nemen en zelf het water eruit halen.
Als je niet naar de stalling gaat maar in de winter door gaat met camperen dan moet je in koude periode ook rekening houden met bevriezing en zorgen dat dat dus niet gebeurt.

 Accu

Sommige zweren erbij om de accu eruit te halen en deze in de winter aan een druppellader te hangen. Het is veel makkelijker om alleen de pluspool van de accu los te halen en de accu zo te laten staan. Na een half jaar stalling start hij echt wel weer als de accu goed is. De zelfontlading is zo weinig dat je daar niets van merkt. Niet aangesloten laten want dan loopt hij zeker leeg door hier of daar een kleine stroometer zoals bijv een radio diie zelfs in rust als hij uit staat iets verbruikt.
Is er genoeg licht in de stalling en heb je zonnepanelen dan kun je de accu zelfs aangesloten laten omdat hij altijd wel iets oplaad als het een lichte dag is. Teveel opladen is ook weer niet goed dus eigenlijk is het loshalen van een pool het beste voor de accu.

Koelkast

Maak de koelkast goed schoon, eigenlijk vanzelfsprekend. Laat hem daarna de hele winter open staan en zet ook het vriesvak open. Als er een veer in zit die hem automatisch sluit zet er dan bijvoorbeeld een schaar tussen zodat hij niet meer dicht kan vallen. Werkt perfect.

Kleding, dekens en kussens

Als dit soort zaken moeten niet kunnen gaan schimmelen en/of vochtig worden. Zorg dus voor een beetje ventilatie en zet alle kussens zo neer dat er veel lucht omheen kan. Gewoon op de kant zetten. Heb je thuis veel ruimte dan kunnen ze ook in huis opgeborgen worden. Dat is nog veiliger voor de kussens natuurlijk.Banden

Bij lange stilstand kunnen volgens sommigen de banden plat worden. Dit is na een paar kilometer weer gewoon en je merkt er dus niet veel van. Voor de zekerheid kun je de bandenspanning in de winterstalling tijdelijk verhogen.
Ook de handrem kun je beter niet gebruiken omdat deze in de lange tijd vast kan gaan zitten. Gebruik liever blokken voor en achter een wiel zodat de camper geen kant op kan.

Schoonmaken

Ook het schoonmaken van de camper is een klusje dat gedaan kan worden. Maar wij dien het liever bij het uit de stalling halen. Dan moet hij toch weer lekker fris gemaakt worden voor het nieuwe seizoen.
Wel moeten alle kastjes schoon gemaakt worden zodat er geen etensresten meer aanwezig zijn. Dus ook geen kruimels. Het laatste wat je wilt is dat er muizen op het eten in de camper afkomen. Weet je dat er muizen zitten in de stalling zorg er dan voor dat eventuele openingen afgesloten worden. (Ventilatieopeningen die wat groter zijn.)

Gasflessen

In sommige stallingen mogen de gasflessen niet blijven zitten. Haal ze er dan uit en zet ze thuis in de schuur. Mogen ze wel blijven zitten zorg er dan in ieder geval voor dat ze goed afgesloten zijn.

Dieseltank en koelwater

Zorg dat de dieseltank bij het stallen goed vol is. Dat voorkomt condens in de tank en daarmee dus water in de diesel. Ook heb je zo minder kans op roestvorming in de tank wat op den duur ook niet goed is voor de levensduur. Ook het koelwater en de ruitenwisser vloeistof moet tegen vorst beschermd zijn.

Waar stallen

Dat kan op verschillende plaatsen. Het makkelijkste is als je zelf een plek hebt op eigen terrein. Dan kun je daar de camper neerzetten en eventueel beschermen met een carport of eventueel een speciale hoes. Heb je dat niet dan moet je een stalling bij een bedrijf in de buurt vinden. Het liefst een overdekte plek zodat de camper geen last heeft van de barre winterse weersomstandigheden. Veel camperstallingen vind je op Caravanstallingen.nl

Schorsen

En nog een laatste tip. Als de camper niet gebruikt wordt dan kun je hem bij de RDW schorsen. Dat kost wel wat maar dat heb je er zo weer uit omdat je in de geschorste tijd geen houderschapsbelasting (wegenbelasting) hoeft te betalen. Meer hierover lees je ook op Schorsen camper

Er is ook een flimpje met tips. Deze vind je op de pagina Video winterstallingtips